Néhány szó a kénről
 

 

Kénmentes bor nem létezik. Ként azért alkalmaznak, hogy a bort stabilizálják és megóvják az oxidációtól. A kén gátolja a nemkívánatos erjesztőgombák és baktériumok megjelenését. Gondos és tiszta pincészeti munka eredményeképpen csökkenthető ugyan a kén mennyisége, de teljesen nem lehet kiiktatni.

Tölgyfa és vörösbor – egy erős kapcsolat
Eredetileg a szállítandó bort töltötték kis tölgyfa hordókba. Napjainkban világszerte elterjedt az úgynevezett "barrique"-ban való érlelés (barrikolás). Mindamellett eddig nem sikerült kellőképpen tisztázni a tölgy és a bor kapcsolatát. A kis tölgyfa hordóban való érlelés növeli egy bornak az aromapotenciálját és komplexitását, ha ezt okosan alkalmazzák. A bor a fával való kapcsolat során olyan aromákkal gazdagodik, mint a kókuszdió, a szegfűszeg vagy a vanília zamata. Mindamellett a faaromának nem szabad uralnia a bort, hanem hozzá kell járulnia a fajtajelleg, a gyümölcs és a termőhely harmóniájához. A fa befolyásolja egy bor színét és struktúráját. A fahordó óv a levegő oxigénjének káros hatásától és mindamellett lehetővé teszi a bor légzését a fa pórusain keresztül. A vörösbor cserzőanyagai előnyösen fejlődnek, gömbölyűbbekké és simulékonyabbakká válnak. Az újbor megkapja az utolsó simítást és komplex aromákat fejleszt ki.
Vannak kis tölgyfa hordók francia tölgyből, amerikai tölgyből, szlavóniai tölgyből, spessarti tölgyből, hunsrücki tölgyből és sváb tölgyből. Származási helyétől függően a fa durva vagy finom szemcséjű, szerzőanyagokban gazdagabb vagy kevésbé gazdag, és manifesztálja ezeket a tulajdonságokat a borban. Ám nemcsak a tölgy származási helye döntő jelentőségű, hanem a hordónak nyílt tűz fölötti pörkölése is: a pörkölés intenzitásától függően a bor illata pirított kenyérre, kávéra vagy karamellre emlékeztet. Egy olyan hordó, amelybe első ízben kerül bor, lényegesen több, intenzívebb aromát ad át, mint egy másodszor vagy harmadszor megtöltött hordó.

Fa mindenáron?
Aki azt hiszi, hogy a fa a vékony, jellegtelen szőlőlének több erőt adhat és kifejezettebbé teheti, az téved. A kis tölgyfa hordóban való érlelés csakis testes, elsőrendű minőségű borok esetében célszerű. Ne felejtsük el, hogy egy kis fahordó meglehetősen drága, tehát már ezért is csak tudatosan, kitűnő minőség esetén szabad alkalmazni.

Van persze egy olcsóbb megoldás is
Tölgyfaforgács hozzáadása a tartályban tárolt újborhoz. Csakhogy ez meglehetősen gyenge utánzatot ad, mert a bor csupán a fa aromaanyagait veszi át, de a fa pórusain át való lélegzés, amely mindent eldönt, a légmentes acéltartályban nincs meg.
Ilyenkor talán mégiscsak helyénvalóbb, ha inkább egy korrekt, gyümölcsös és üde vörösbort állítanak elő.

   
   
         
   
   
   
– Kalina Kádárüzem –
 
 
Kalina    •    Hordókészítés    •    Termékek    •    A hordóról    •    Galéria    •    Kapcsolat