A hordóról
 

 
Egy kis történelem
A Zempléni tölgy és a kádármesterség. Különleges értéket jelent, hogy Tokaj-hegyalja hegyeinek magasabb övezeteiben megtelepült kocsánytalan tölgy a hordókészítés kiváló alapanyaga lett... tovább »

Hordó és a bor aromaanyagai
A fahordóból kivont hidrolizálható tanninok jelentős szerepet játszanak a bor keserű és húzós ízének kialakulásában. Ez a csoport inkább összehúzó ízű, mint a kondenzált, nem hidrolizálható tanninoké... tovább »

Pörkölésből származó aromák
A hordó kiégetésének eltérő fokozatai vannak. Van tejeskávé színű, világos kávébarna, illetve olyan fekete, mint egy eszpresszó. Ennél a fokozatnál a rostok megnyílnak, felhólyagosodnak, a donga... tovább »

Hogyan kóstoljunk hordót?
Ezúttal nem a szőlő levét, hanem a fát kóstoljuk a borban. Kikóstoljuk a borból a hordót. A szeánszra a Borigo Kenyérmező utcai főhadiszállásán kerül sor. A hordókóstoló egy kísérletsorozat része... tovább »

Néhány szó a kénről
Kénmentes bor nem létezik. Ként azért alkalmaznak, hogy a bort stabilizálják és megóvják az oxidációtól. A kén gátolja a nemkívánatos erjesztõgombák és baktériumok megjelenését... tovább »

Kádársegéd és a mosónő
Amióta az agyagból készült amforákat felváltotta a fahordó, a tölgy házasságra lépett a borral. Igaz, kapcsolatuk hosszú időn keresztül tiltott szerelemnek minősült. Korábban a hordók belsejét... tovább »
   
   
         
   
   
   
– Kalina Kádárüzem –
 
 
Kalina    •    Hordókészítés    •    Termékek    •    A hordóról    •    Galéria    •    Kapcsolat